gray_hand_writing_book_man_hd-wallpaper-7742.jpg

Om förlaget

Vi på Sadura bokförlag är övertygade om att det trots de dystra siffrorna i bokbranschen finns ett behov av fler aktörer som vågar ge ut samtida kvalitetslitteratur. När de tunga förlagen drar ner på sin utgivning behövs det en motkraft, och vi vill vara en del av den motkraften. Vi är övertygade om att människans behov av den goda läsningen är lika stort som någonsin, det är bara sättet att konsumera den på som har börjat förändras. Vi hoppas kunna hjälpa till att tillfredsställa det behovet genom att ge ut litteratur som vi själva saknar.

Vår målsättning är att publicera såväl svensk som utländsk skönlitteratur, och då främst från Europa och Latinamerika. Ambitionen är en framtida utgivningstakt om 10-15 titlar per år, och vi börjar med att ge ut fyra titlar under våren och fyra titlar under hösten 2014.

Välkommen till Sadura bokförlag.

Bakgrund

Ett av skälen till att vi startar Sadura bokförlag är känslan vi har fått när vi har stått där i en bokhandel i Berlin eller Paris och av kunnig personal fått tips om en otroligt intressant roman. Börjat läsa och blivit helt fångade och tänkt att den här boken, den måste vara publicerad i Sverige, så bra är den, bara för att sedan besviket inse att nej, den finns inte utgiven på svenska. När man har läst en riktigt bra bok vill man tipsa sina vänner om den, säga ”Läs, du måste läsa”. Men kan de inte tyska eller franska går den här enastående litteraturen dem bara förbi. Att läsa t.ex. ett franskt mästerverk på engelska är otillfredsställande, som att få texten silad genom två språk.

Vi vill ändra på det. Vi vill dela med oss av och förmedla de författarskap vi själva inte kan vara utan. Därför grundade vi, Erik Grundström och Johan Björkstedt, Sadura bokförlag efter att ha dragit upp riktlinjerna under en lunch på Muntergök på Östermalm hösten 2012.

Men visst är det riskfyllt. Det är svåra tider. Kanske går det, kanske inte. Men den frågan känns oviktig. Vi har bestämt oss för att tro att det är möjligt att starta ett nytt bokförlag.

Erik är författare och en av personerna bakom Skrivarakademin. I snart tjugo år har han lotsat närmare sjuttio författare till debut genom att hjälpa dem att bearbeta sina texter. Förutom en vilja att få dela med sig av spännande utländska författarskap har det vuxit fram en allt starkare önskan hos honom om att få arbeta ännu närmare böckerna än tidigare.

Johan har tidigare drivit förlaget Björkstedts och skriver på sin debutroman.

Sadura

Sadura var namnet på Erik Grundströms mormor. Hon föddes på 1890-talet i Västerbotten. Även om hon inte själv läste var hon nyfiken på människor och livsöden. Denna nyfikenhet och lyhördhet vill vi att Sadura bokförlag ska stå för.