Östen Sjöstrand

Östen Sjöstrand, 1925–2006, poet, essäist och redaktör, ledamot av Svenska Akademien från 1975 fram till sin död.

 

I sin samtid var Östen Sjöstrand ett av de centrala namnen inom svensk poesi. Inte minst hade han en stor betydelse under den starkt politiserade perioden 60- och 70-talet. När många förespråkade ett fokus på radikala vänsterorienterade budskap och krävde av poeterna att de även genom sin diktning skulle vara med och påverka samhället här och nu framstod han som en garant för att konstens estetiska värden och nödvändigheten av introspektion och gestaltning av individens existentiella villkor aldrig glömdes bort.

Maria Rostotsky

Maria Rostotsky är född 1975 i Moskva och kom till Sverige 1982. Hon är utbildad vid Royal Academy of Music i London där hon bodde i sammanlagt sju år. 1998 kom hon in på Kungliga Musikhögskolans diplomutbildning och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest mångsidiga konsertpianister och kammarmusiker. Hennes turnékarta sträcker sig över Europa, Ryssland, Japan, med uppträdanden på scener som Barbican Centre, Concertgebouw och Tokyo City Recital Hall. Hennes samarbeten med andra konstformer som teater och poesi har lett till ett flertal uppmärksammade föreställningar på teatrar och musikscener i Sverige och utomlands. Låt oss tala om Barnet och Kvinnorna och Landet är hennes litterära debut.

Böcker

Låt oss tala om Barnet och Kvinnorna och Landet

Quim Monzó

Quim Monzó är född 1952 i Barcelona och räknas till en av de största katalanska författarna. Han debuterade 1976 och han har sedan dess publicerat otaliga romaner, novellsamlingar, översättningar och artikelsamlingar. Monzós böcker har översatts till fler än 20 språk och han har mottagit ett stort antal priser, däribland Prudenci Bertrana-priset, Lletra d’Or-priset samt Nacional de Literatura-priset.

Böcker

- Tusen dårar

Julia Butschkow

Julia Butschkow är född 1978 i Köpenhamn där hon idag är verksam som författare, poet och dramatiker. Efter debuten 1997 har hon hunnit ge ut åtta verk, alla mycket väl mottagna. Apropå Opa kan ses som en nyckelroman med sin blandning av dokumentära och fiktiva inslag.

Böcker

Apropå Opa

Emma Warg

Emma Warg är född 1967 i Umeå och uppvuxen i Östersund. Efter en karriär som fotomodell och skådespelare i Frankrike och USA, utbildade hon sig på Biskops-Arnös författarlinje. Vid sidan av skrivandet är hon även verksam som översättare av poesi och prosa. Diktsamlingen Nära darrar ingen hare är hennes litterära debut.

Böcker

- Nära darrar ingen hare

Elin Tamm

Unknown.jpeg

Elin Tamm är född 1974 i Malmberget. Liksom romanens Tuva har hon bott i byn Kattisavan under sin tidiga barndom, men är sedan tjugo år bosatt i Stockholm där hon lever med man och tre barn. Tamm är verksam som psykolog och delar sin tid mellan lägenheten i Aspudden i södra Stockholm och stugan i Offerberg i Hälsingland. Och jag lät mig vältas är hennes debutroman.

Böcker

- Och jag lät mig vältas

Johan Björkstedt

Johan Björkstedt är född i Stockholm 1978 men uppväxt i Södra Dalarna. Han sadlar för närvarande om till gymnasielärare i svenska och idéhistoria.

Böcker

- Vakta henne!

 

Kerro Holmberg

Jag vaknade av – Kerro Holmberg (f 1959) bor i Stockholm och är poet och bildkonstnär. Tidigare har hon utgivit DÄR JAG ÄR DÄR DU ÄR (2002), I Lianer (2004), By Pass (med Jörgen Hammarberg och Torsten Ekbom – 2004), Och du ser den(2005), Skuggar (2011).

Böcker

- Jag vaknade av

 

Clara Sánchez

Clara Sánchez är en spansk författare, född i Guadalajara. Hon har en examen i spansk filologi från universitetet Complutense de Madrid. Bland de litterära priser hon mottagit utmärker sig Alfaguara-priset från 2000, Premio Nadal 2010, och helt nyligen, det mycket prestigefulla Premio Planeta-priset 2013 för hennes senaste roman El cielo ha vuelto.

Hennes böcker har översatts till 15 språk och hon är en storsäljare i flera spansktalande länder.

Under hösten 2013 kom en filmatisering av Aningar regisserad av Santiago Tabernero.

Böcker

- Aningar

Jonas T. Bengtsson

Jonas T. Bengtsson (född 1976) slog igenom 2005 med den prisbelönta romanen Aminas breve och är en av Danmarks mest kritikerhyllade författare. Submarino, som fått uppmärksamhet även internationellt.

Romanen filmatiserades sedan av Tomas Vinterberg och vann Nordiska rådets filmpris. 2010 förärades Bengtsson P.O. Enquists pris till en yngre författare på väg ut i Europa, och hans senaste roman, Et eventyr, kom ut på danska 2011.

Böcker

- Submarino

 

Emma Karinsdotter

Emma Karinsdotter är född i Ronneby 1985. Under stora delar av sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat inom musikbranschen och har bland annat arrangerat konserter, arbetat som bandbokare, spelat trummor i ett amerikanskt punkband i USA och varit turnéledare. Sedan september 2013 är Emma Karinsdotter tjänstledig från sitt jobb som projektledare på̊ produktionsbolaget Blixten & Co och studerar skrivande på̊ heltid vid Skurups Folkhögskola.

Erfarenheterna från musikvärlden väver hon på ett spännande sätt in i sin debutroman. Hon lyckas skapa ett språk präglat av rockmusiken. Prosalyriskt, intensivt och livsbejakande, men också komplext med tydliga drag av svärta. Ett språk som när det närmar sig romanens klimax, rusar fritt och poetiskt.

Böcker

- Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig